• Strona główna
czwartek, 14 Czerwiec 2018

Wędzarnia nasz przegląd

wędzarnia z drewna - ruszt

Wędzona śliwka jest wędzonym owocem azjatyckich śliwek, stosowanym we wschodniej Azji w kuchni i medycynie. Wūméi w języku chińskim, omae w języku koreańskim i ubai w języku japońskim. Wędzone śliwki, od matowej czerni do ciemnego brązu, o twardej powierzchni, mają niepowtarzalny smak o kwaśnym smaku.

Wędzarnia produkcja

Owoce są kuliste lub spłaszczone, o długości około 2-3 cm i średnicy 1,5-2 cm. Powierzchnia jest pomarszczona, a spód okrągłej łodygi. Jądro owocu jest twarde, owalne, żółtobrązowe, o długości 1-1,4 cm (0,39-0,55 cala), szerokości 1 cm (0,39 cala) i grubości 0,5 cm (0,20 cala), z kropkowaną powierzchnią. Nasiona są płaskie, obloidalne i jasnożółte.

Śliwki niedojrzałe zbiera się wczesnym latem, wędzi i suszy w temperaturze 40 °C (104 °F).

Sklep z wędzarniami

W Chinach wędzone śliwki stosuje się do produkcji suānméitāng, kwaśnego napoju śliwkowego.

W Korei wędzone śliwki stosuje się do produkcji tradycyjnych herbat i napojów, takich jak omae-cha (wędzona herbata śliwkowa) i jeho-tang (letni napój leczniczy).

Łacińska (farmaceutyczna) nazwa dla śliwek wędzonych to „Mume Fructus”.

W tradycyjnej medycynie koreańskiej wędzone śliwki są uważane za przewodniki w kanale wątroby, śledziony, płuc i jelita grubego. Stosuje się ją w leczeniu astarii, wymiotów, kaszlu i biegunki. Uważa się, że łagodzi flegmę, hamuje ruchliwość jelit i zwalcza bakterie w eksperymentach farmakologicznych. Brązowienie jest procesem częściowego gotowania powierzchni mięsa, aby pomóc usunąć nadmiar tłuszczu i nadać mięsu brązowy kolor skórki i smaku poprzez różne reakcje brązowienia.

Wędzarnia – dobre użycie

Przed dodaniem innych składników i zakończeniem procesu pieczenia mielone mięso jest często poddawane procesowi brązowienia. Proces ten jest powszechnie stosowany w przypadku dodawania mielonego mięsa do zapiekanek lub innych paczkowanych produktów spożywczych, takich jak Helper Hamburger, gdzie temperatura gotowania nie będzie wystarczająco wysoka, aby zainicjować reakcję Maillarda.

Zazwyczaj używa się patelni lub patelni, które zazwyczaj powinny być podgrzewane do średnio wysokiej temperatury, aby uniknąć przyklejania się. Aby mięso było odpowiednio brązowe, należy najpierw usunąć z niego wilgoć z powierzchni mięsa. Zazwyczaj osiąga się to przez patroszenie mięsa ręcznikiem papierowym. Funkcja ta polega na usuwaniu wody, która wytwarza parę zamiast równomiernego przypalania mięsa.

Podczas smażenia mielonego mięsa wołowego mięso miesza się podczas gotowania w celu jego rozbicia i równomiernego przypiekania. Cebula i przyprawy są czasami dodawane w trakcie procesu brunatnienia. Gdy różowy kolor zniknie i mięso osiągnie pożądany stopień brązowienia, patelnia jest usuwana z ognia i nadmiar tłuszczu jest odprowadzany.

Tradycyjne wędzone ryby z Grimsby to regionalnie przetworzone produkty rybne pochodzące z brytyjskiego miasta rybackiego Grimsby w Anglii. Grimsby od dawna kojarzone są z rybołówstwem morskim, które niegdyś dawało miastu wiele bogactwa. W szczytowym okresie lat 50. był to największy i najbardziej ruchliwy port rybacki na świecie

Przeczytaj również

    Nasi partnerzy

    [seosites]

    All rights reserved.

    TOP
    Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Czytaj więcej
    Polityka plików cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled

    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

    Non-necessary

    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.