
Wędzona śliwka jest wędzonym owocem azjatyckich śliwek, stosowanym we wschodniej Azji w kuchni i medycynie. Wūméi w języku chińskim, omae w języku koreańskim i ubai w języku japońskim. Wędzone śliwki, od matowej czerni do ciemnego brązu, o twardej powierzchni, mają niepowtarzalny smak o kwaśnym smaku.
Wędzarnia produkcja
Owoce są kuliste lub spłaszczone, o długości około 2-3 cm i średnicy 1,5-2 cm. Powierzchnia jest pomarszczona, a spód okrągłej łodygi. Jądro owocu jest twarde, owalne, żółtobrązowe, o długości 1-1,4 cm (0,39-0,55 cala), szerokości 1 cm (0,39 cala) i grubości 0,5 cm (0,20 cala), z kropkowaną powierzchnią. Nasiona są płaskie, obloidalne i jasnożółte.
Śliwki niedojrzałe zbiera się wczesnym latem, wędzi i suszy w temperaturze 40 °C (104 °F).
W Chinach wędzone śliwki stosuje się do produkcji suānméitāng, kwaśnego napoju śliwkowego.
W Korei wędzone śliwki stosuje się do produkcji tradycyjnych herbat i napojów, takich jak omae-cha (wędzona herbata śliwkowa) i jeho-tang (letni napój leczniczy).
Łacińska (farmaceutyczna) nazwa dla śliwek wędzonych to „Mume Fructus”.
W tradycyjnej medycynie koreańskiej wędzone śliwki są uważane za przewodniki w kanale wątroby, śledziony, płuc i jelita grubego. Stosuje się ją w leczeniu astarii, wymiotów, kaszlu i biegunki. Uważa się, że łagodzi flegmę, hamuje ruchliwość jelit i zwalcza bakterie w eksperymentach farmakologicznych. Brązowienie jest procesem częściowego gotowania powierzchni mięsa, aby pomóc usunąć nadmiar tłuszczu i nadać mięsu brązowy kolor skórki i smaku poprzez różne reakcje brązowienia.
Wędzarnia – dobre użycie
Przed dodaniem innych składników i zakończeniem procesu pieczenia mielone mięso jest często poddawane procesowi brązowienia. Proces ten jest powszechnie stosowany w przypadku dodawania mielonego mięsa do zapiekanek lub innych paczkowanych produktów spożywczych, takich jak Helper Hamburger, gdzie temperatura gotowania nie będzie wystarczająco wysoka, aby zainicjować reakcję Maillarda.
Zazwyczaj używa się patelni lub patelni, które zazwyczaj powinny być podgrzewane do średnio wysokiej temperatury, aby uniknąć przyklejania się. Aby mięso było odpowiednio brązowe, należy najpierw usunąć z niego wilgoć z powierzchni mięsa. Zazwyczaj osiąga się to przez patroszenie mięsa ręcznikiem papierowym. Funkcja ta polega na usuwaniu wody, która wytwarza parę zamiast równomiernego przypalania mięsa.
Podczas smażenia mielonego mięsa wołowego mięso miesza się podczas gotowania w celu jego rozbicia i równomiernego przypiekania. Cebula i przyprawy są czasami dodawane w trakcie procesu brunatnienia. Gdy różowy kolor zniknie i mięso osiągnie pożądany stopień brązowienia, patelnia jest usuwana z ognia i nadmiar tłuszczu jest odprowadzany.
Tradycyjne wędzone ryby z Grimsby to regionalnie przetworzone produkty rybne pochodzące z brytyjskiego miasta rybackiego Grimsby w Anglii. Grimsby od dawna kojarzone są z rybołówstwem morskim, które niegdyś dawało miastu wiele bogactwa. W szczytowym okresie lat 50. był to największy i najbardziej ruchliwy port rybacki na świecie